News from the domaine

THE DOMAINE OVER THE SEASONS

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92 points : Sancerre La Croix Renaud 2015

Clément & Florian Berthier 

With its year in oak, this wine has richness and layers of ripe, mature fruits. Tannins give backbone to the ripe spice, taut acidity and minerality that support the weight of the smoky stewed black currants and berries.  

WINE ENTHUSIAST - ROGER VOSS

August 2019

17/20 : Terre de Silex 2017 Coteaux du Giennois Blanc

Clément & Florian Berthier

From very specific soils around the town of St-Père. The vines are planted in clay soil with an unusual concentration of flint (silex) from the Cretaceous period.

Pungent and very mineral on the nose. Pure and resonant – really grabs the inside of the mouth. Very textured with lots of green fruit flavours. Not quite ready although the fruit is fairly opulent.

 

JANCIS ROBINSON

July 2019

Des cuvées faciles à boire comme ses Côteaux du Giennois (petite appellation limitrophe à Sancerre) blanc, rouges et même rosés. On retrouve aussi des Giennois parcellaires* ( *vin issu d’une seule et même parcelle ) dotés d’une réelle finesse et retranscrivant l’empreinte et la typicité de chacun des sols : Silex, Marnes, Caillottes.

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Les Vitinérants

En 1983, Jean-Marie Berthier a créé de toutes pièces le domaine des Clairneaux sur Sancerre. En 1998, il a repris le vignoble paternel de Montbenoit dans les coteaux du Giennois. Clément, le fils aîné, a rejoint en 2012 l’exploitation, précédant son frère cadet Florian. Avec maintenant 17 hectares au compteur, une nouvelle dynamique est en marche.

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Bettane Desseauve

Guide des vins

17/20 Terre de Caillotte 2017 Coteaux du Giennois Blanc

Clément & Florian Berthier

From soils in Pougny with a particular concentration of small limestone pebbles, known in the region as caillottes.

More muted and somehow ‘drier’ than the Terre de Silex on the nose though still very mouth-filling on the palate. Really very well made indeed. Classic rather than new wave but very pure and expressive. Long and satisfying.

JANCIS ROBINSON

July 2019

16/20 Sancerre Blanc 2018 Domaine des Clairneaux 

Vignobles Berthier

From the Berthier family, this carries the name Jean-Marie Berthier on the label. From Ste-Gemme and Sury-en-Vaux, small villages located in the heart of the Centre-Loire area, half from silex and half from limestone.

Much lighter and milder than the Vignobles Berthier’s Giennois wines! Just a little skinny. Perfectly fine and smoky but without the fruity core of their Terres de… Giennois bottlings.

 

JANCIS ROBINSON

July 2019

Notre dégustation a mis en évidence la qualité d’ensemble de leur production : nos coups de cœurs passés n’étaient donc pas des accidents. Elle nous a aussi permis de nous intéresser à la déclinaison des terroirs qu’ils proposent en Côteaux-du-Giennois, avec leur ligne de parcellaires (Silex, Marne et Caillotte).

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In Vino Veritas

“Le Coteau du Giennois explose de fruit et de fraîcheur, mais en plus il nous apparait comme un pur challenger des deux appellations installées (Sancerre et Pouilly-Fumé). Waouh, belle expérience. Immédiatement, nous les félicitons. Bravo la relève !”

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Anima Vinum

L'esprit du (bon) vin

90 points : L’Inédit 2015 Coteaux du Giennois Pinot Noir

Clément & Florian Berthier 

One of a range of single-parcel wines from this producer, this is light and fruity. A hint of tannins gives it shape but with its four years aging and ripe cherry flavors.

 

WINE ENTHUSIAST - ROGER VOSS

August 2019

92 points : Terre de Silex 2017 Coteaux du Giennois Blanc

Clément & Florian Berthier 

Part of the range called Les Parcellaires, this wine celebrates the flint soil often found in the central Loire vineyards. It gives a mineral character to the wine that balances with the ripe apple and spice flavors to give a juicy, lightly structured aftertaste.

 

WINE ENTHUSIAST - ROGER VOSS

August 2019

91 points : Terre de Marne 2017  Coteaux du Giennois Blanc 

Clément & Florian Berthier 

This wine is all about fruit. Its bright texture and acidity are part of the crisp lemon, green-plum and apple flavors that overflow from the glass. To support this, the wine has a mineral edge that will allow it to age longer.

WINE ENTHUSIAST - ROGER VOSS

August 2019

Vin blanc domaine de Montbenoit, parmi les coup de cœur du guide Hachette.

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Le guide Hachette des vins